Okrugli stol: Ženski likovi u Zvjezdanim ratovima i njihov utjecaj na društvo

Okrugli stol: Ženski likovi u Zvjezdanim ratovima i njihov utjecaj na društvo

U sklopu događaja Star Wars dan - May the 4th koji će se održati 6.5.2018. na Ribnjaku, održati će se i iznimno zanimljivi okrugli stol s početkom u 13 sati pod nazivom Ženski likovi u Zvjezdanim ratovima i njihov utjecaj na društvo.

Tema okruglog stola je razmotriti problematiku ženskih likova u Zvjezdanim ratovima u različitim kontekstima. Poznato je da u izvornoj filmskoj trilogiji, kao i u trilogiji koja joj po vremenu radnje prethodi primat imaju muški likovi. U izvornoj trilogiji su to: Luke Skywalker, Darth Vader, Han Solo, Obi-Wan Kenobi, itd. U prethodnoj trilogiji su to Anakin Skywalker i Obi-Wan Kenobi. Za razliku od spomenute dvije trilogije, u prva dva filma najnovije trilogije u fokusu je Rey, dakle žena. 

Je li došlo do drastične promjene u pogledu na Zvjezdane ratove ili su žene i ranije imale značajne uloge? Može li se na primjer lik princeze Leie mjeriti po važnosti Lukeom Skywalkerom ili pak nekim drugim muškim likom? Cilj okruglog stola je razmotriti takva pitanja u okviru filmova, crtanih serija i na kraju cjelokupnog proširenoga svemira Zvjezdanih ratova (nedavno smo imali zanimljivi tekst na sličnu temu: Sila je žensko).

Sudionici su Zoran Vlahović, Eva Martinović, Milena Benini, Denis Mustafi, amoderator je Ivo Turk.

Milena Benini je prevoditeljica i jedna od naših svestranijih autorica spekulativne fikcije. Diplomirala komparativnu književnost. Dobitnica je više domaćih priznanja npr. nagrade SFera za roman “Kaos” objavljen 1998. Koautorica je i međunarodnih vodiča za pisanje SF-a. Kada ne piše, prevodi.

Zoran Vlahović je dugogodišnji zaljubljenik u SF i fantasy. Redoviti sudionik SF/Fantasy konvencija u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se fantasy književnošću i dobitnik je dvije nagrade Sfera. Jedan od pokretača LARPa u Hrvatskoj.

Eva Martinović je sociologinja i povjesničarka. Zaljubljenica u Srar Wars. Pokušat će objasniti sa sociološkog aspekta ulogu i značenje ženskih likova u Star Warsu.

Denis Mustafi je veliki fan SF-a, a Star Wars mu je uz Star Trek (khm) najdraži. Pogledao je sve filmove, animirane serije i odigrao par SW igri, tako da se smatra dovoljnim poznavateljem materije da se okruglom stolu priključi iz fanovskog kuta.

Okrugli stol će moderirati Ivo Turk, dugogodišnji zaljubljenik u Star Wars, član udruge Star Wars Hrvatska i član 501. Legije (Vader's Fist).

Svakako dođite i poslušajte zaniljivu debatu te iznesite svoje mišljenje o ženskim likovima u Star Warsu, bilo ono pozitivno ili kritički orijentirano. Vidimo se: Star Wars dan - May the 4th!

 


Autor/ica Ivo Turk, Azra Imširović  •  objavljeno 16.04.2018, 14:31  •  10.031 puta pročitano

Anketa

U kojem obliku će se u Epizodi IX pojaviti emperor Palpatine?

Poznati citat

“Fear is the path to the Dark Side. Fear leads to anger, anger leads to hate, hate leads to suffering.” – Yoda

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji

0 komentara

Nema komentara na ovu vijest.

Imaš komentar?

Ime ili nadimak


E-mail adresa (ostaje skrivena)


Ovdje upiši svoj komentar