Što su producenti Star Wars filmova pogriješili u vezi s androidima

Što su producenti Star Wars filmova pogriješili u vezi s androidima

Robin Murphy, robotičarka na Texas A&M sveučilištu, objavila je članak u kojem iznosi svoje poglede na robote prikazane u "Zvjezdanim ratovima", posebice o onima u "The Mandalorian" i "The Book of Boba Fett". U svom članku kaže da vjeruje da su portreti robota u oba filma prilično kreativni, ali sugerira da nisu dovoljno divlji da se natječu s robotima koji se danas prave i koriste u stvarnom svijetu.

Murphy započinje primjećujući da jedan robot posebno, IG-11 u Mandalorianu, omogućuje dobro gledanje s rotirajućom glavom koja omogućuje pucanje na mete u bilo kojem smjeru, ali također napominje da bi takav robot vrlo vjerojatno bio previše osjetljiv na zajednički neuspjeh i bio bi opterećen velikim računskim zahtjevima. Ona sugerira da bi praktičniji dizajn uključivao korištenje senzora s fiksnim nizom.

Murphy također napominje da roboti u filmovima "Zvjezdani ratovi" povremeno ne uspijevaju. Kao samo jedan primjer, ona se pita zašto tako često promašuju svoje mete. Ona također napominje da su droidi u filmovima "Zvjezdani ratovi" na neki način daleko napredniji od droida u stvarnom svijetu, što im omogućuje da obavljaju poslove poput ljudi poput barmena, podučavanja ili prevođenja. Čineći to, ističe ona, producenti filmova su se klonili toga da ih prikažu kako se bave svakodnevnim poslom, poput rudarenja.

U stvarnom svijetu, ističe ona, roboti sve više ispunjavaju teške uloge koje tradicionalno obavljaju ljudi. Automatizacija rudarstva u stvarnom svijetu, napominje, dovela je do velikog pada troškova ljudskog rada u posljednjih 20 godina. Također se pita zašto se dronovi tako rijetko pojavljuju u filmovima "Zvjezdani ratovi", napominjući da su u stvarnom svijetu postali glavni dio ratnih napora. Ona napominje da u stvarnom svemirskom pothvatu, dron trenutno pomaže roveru na Marsu izbjeći dijelove tla na kojima bi se mogao zaglaviti.

Murphy zaključuje da je jedna od stvari koje filmovi dobivaju na pravi način radost koju robotisti mogu donijeti onima koji imaju koristi od dizajna i stvaranja maštovitih robota u mnogim područjima života.

Izvor: Tech Xplor

 


Autor/ica azra  •  objavljeno 30.05.2022, 15:20  •  2.500 puta pročitano

Anketa

“Your eyes can deceive you. Don’t trust them.” – Obi-Wan Kenobi

Poznati citat

“No! Try not. Do, or do not. There is no try.” – Yoda

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji

0 komentara

Nema komentara na ovu vijest.

Imaš komentar?

Ime ili nadimak


E-mail adresa (ostaje skrivena)


Ovdje upiši svoj komentar