U Tajnama carstva virtualna stvarnost pronalazi novu nadu

U Tajnama carstva virtualna stvarnost pronalazi novu nadu

Dok zabrinuto stojim na lebdećoj platformi koja me nosi prema nečemu o čemu sam razmišljao kao gotovo sigurnom neuspjehu pauzirao sam misiju dok sam ispod sebe osjećao pulsirajuću toplinu vrele lave na planeti Mustafar. Dok sudbina galaksije leži na meni i mojim novim prijateljima trčim kroz hodnike baze boreći se s valovima stormtroopera i bližim se konačnom obračunu licem u lice sa čistim zlom.

Dok se moj svemirski brod sigurno udaljava čestitam svojim pobunjeničkim suborcima na uspješnoj misiji i osjećaj zadovoljstva me obuzima jer smo sudjelovali u nečemu daleko većem od svakog nas pojedinačno.  Ali onda podižem vizir i nestaju savšeni pixeli i objekti iz igre, gledam svoje oružje koje je tako dobro služilo dok sam uništavao Imperiju samo par trenutaka prije. Više nisam prerušen u Stormtroopera, ponovno sam pisac članka koji živi u skladištu u Glendaleu Kalifornija, koji briše znoj sa čela i mora ugasiti žeđ.

Igranje Star Wars: Tajna Imperija je iskustvo koje možete doživjeti u novoj Disneyevoj atrakciji u Kaliforniji i Floridi a kombinira najnoviju tehnologiju virtualne stvarnosti VR startupa The Void s maštom priče Lucasfilm ILMxLABa te iskustvom zabave koju pruža Disney kompanija. Rezultat toga je nevjerojatno VR iskustvo koje ostavlja u nevjerici, nešto što su mnogi obećavali, ali rijetko kad uspjeli ostvariti.

Naravno, to je virtualna stvarnost, ali u ovom slučaj to je na jednoj sasvim drugoj, višoj razini.

Ovdje ne koristite joystick ili tipkovnicu za kretanje, ovdje se vi krećete kroz prostor, vi prelazite trkom mostove i skrivate se u tamnim kutevima. Kada sjedate na virtualnu klupu zaista sjedate na  klupu, kad uzimate virtualno oružje možete odabrati jedan iz ormara i pucati njime. Svaki zid je  stvarni zid koji možete osjetiti zahvaljujući tehnologiji Leap motion hand tracking, možete vidjeti svoje ruke i osjetiti objekte koje koristite.

Osjećaj slobodnog kretanja kroz prostor gdje možete surađivati s prijateljima u igri i osjećaj fizičke stvarnosti okoline dok se krećete i borite s Imperijom nudi daleko više od bilo čega što ste do sada mogli isprobati.

U Tajnama Imperija imate poznati ulogu prerušenoga Stormtroopera koji se šulja imperijalnom bazom te bori da bi završio svoju misiju. Priča ove igre/simulacije moguće je u vrijeme opisano u filmu Rogue one, između filmova epizode III (Osveta Sitha) i IV (Nova nada). Cassian Andor (kojeg glumi Diego Luna) daje vam zadatak i opremu za zadatak koji je namjeravao napraviti, ali mu sad treba vaša pomoć.

Startup The Void koji je bio dio Disneyevog projekta razvoja novih tehnologija u području zabave nije jedini koji razvija lokacijsku tehnologiju virtualne stvarnosti i tehnologija potrebna za da bi se ostvarilo ovo iskustvo je složena, ali oni su trenutno predvodnici na području VR.

Za fanove Star Warsa ekipa ILMxLABa je napravila nešto što će te osjetiti poznatim od prvog trenutka kada stavite vizir na glavu i ćega će te se sjećati još dugo nakon što ga skinete.

Ono gdje The Void odskače od konkurencije je napredak u osjećaju realnosti igraća gdje više njih zajedno sudjeluju u ostvarivanju cilja. Ovo je u skladu željom Disneya i onim što želi u svojim zabavnim parkovima pružiti posjetiteljima, ali i rješavanja jednog od problema VR-a -  opisivanja svog iskustva drugima.  Stvaranjem simulirane avanture gdje s prijateljem, rođakom ili roditeljima možete zajedno iskustveno učestvovati dodatno učvršćuje osjećaj realnosti nečeg što ste zajedno prošli na način koji nije moguć u solo igranju.

Cijena za ovo je 29,95 US$ i zainteresirani trebaju planirati posjet unaprijed s obzirom na velik interes i malo slobodnih mjesta za otvaranje slijedeći mjesec. Iskustvo igranja traje otprilike pola sata pri čemu juriš kroz imperijalnu bazu uzima pola tog vremena.

Tajne Imperija će biti otvorene 16. prosinca u Disney Springsu pri Walt Disney Worldu na Floridi. Zatim će 5 siječnja na zapadnoj obali SAD-a kod Downtown Disneya pri Disneylandu u Kaliforniji. Pored tih stalnih lokacija The Void planira otvaranje lokacije u Londonu 16 prosinca koja će raditi 12 tjedana. The Void CEO Cliff Plummer je izjavio da planiraju još neke lokacije pored Sjeverne Amerike i Europe.

Izvor: Techcrunch

 


Autor/ica Robert Peran  •  objavljeno 24.11.2017, 10:12  •  3.365 puta pročitano

Anketa

“Your eyes can deceive you. Don’t trust them.” – Obi-Wan Kenobi

Poznati citat

“Some day you're gonna be wrong, I just hope I'm there to see it.” – Princess Leia

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji

0 komentara

Nema komentara na ovu vijest.

Imaš komentar?

Ime ili nadimak


E-mail adresa (ostaje skrivena)


Ovdje upiši svoj komentar