Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Jakku

Jakku je izolirani pustinjski svijet u Zapadnim krajevima galaksije. Domaćin je utrka na sjeveru i rudničkih operacija koje su istočkale planet. Na jugu se nalaze strma brda gdje se mogla naći gljiva Lichen od koje se stvara alkoholno piće naziva Knockback nektar. Tuanul,Reestkii, Cratertown i Niima Outpost su naselja na planetu.

Trgovačko naselje Niima Outpost je jedino smatrano važnim i bilo je čuvano od strane visokog činovnika Zuvioa i njegove vojske. Zbog nedostatka komunikacijskih veza, putnici koji bježe od dugova, žele novi život ili samo žele vidjeti galaksiju obično dolutaju do Nimma Outposta vođeni jedino navigacijskim tornjevima. Planet većinom nastanjuju strvinari, a osim njih na planetu žive i seljaci Tuanula koji štuju Crkvu sile. Zahvaljujući dalekoj udaljenosti od naseljenog svemira, planet je korišten kao točka za skakanje vojnih brodova koji su išli prema nepoznatim regijama u zadnjim godinama građanskog rata. Bliski svjetovi Jakkuu uključuju Terminal Ponemah i Ogem.

Tijekom vremena carstva, Galaktičko Carstvo je osnovalo postrojenje za tajna oružja na planetu. U mjesecima koji su slijedili nakon bitke za Endor, ratni izbjeglica Corwin Ballast se zaputio prema Jakkuu vjerujući da je bezvrijedna stijena koja pluta u svemiru i zbog toga ima malu važnost za sukob između Republike i carstva. Vjerovao je da ako postoji mjesto gdje bi se pobjeglo od rata, Jakku je to mjesto.

Jedna godina i četiri dana nakon bitke za Endor, na Jakkuu je izbila bitka između Nove Republike i Galaktičkog Carstva. Kapetan Carstva Ciena Ree razbio je svoj Zvjezdani razarač, Inflictor, na planet kako bi spriječio da ga Republika preuzme. Ree je pobjegao s broda zajedno sa Thane Kyrellom u kapsuli, kasnije su ih vratile nove snage Republike. Kako je bitka išla loše za Carstvo, uhvatili su brodove nove Republičke zvjezdane flote zrakama i razbili ih o površinu planeta.

29 godina nakon bitke za Jakku, olupine iz bitke su još uvijek ležale razbacane pustinjom, noseći ime Groblje zvjezdanih brodova. Niima the Hutt je osnovao Niima Outpost kako bi pokupio ostatke olupina nakon destruktivne bitke.

Prvi red je poslao svoj Razarač Finalizer klase Resurgent na planet Jakku u nadi da će povratiti droida BB-8. Droid BB-8 posjeduje fragmente karte koja vodi do Jedia Luka Skywalkera. On je otišao u samonametnuto progonstvo nakon neuspjelog pokušaja uskrsnuća Jedi reda. Pokušaj vraćanja BB-8 je rezultirao dezertacijom stormtroopera FN-2187 i njegovim bijegom s pilotom Otpora Poe Dameronom u ukradenom TIE brodu te konačnim bijegom sa zapuštenim brodom Millenium Falconom kojim je upravljala nepoznata djevojka osjetljiva na silu Rey.

Jakku Jakku

Autor/ica Ivan Zubčič  •  objavljeno 05.03.2016, 00:06  •  4.234 puta pročitano