Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Erso, Galen Walton

Galen Erso bio je jedan od ključnih znanstvenika koji je radio na razvoju prve Zvijezde smrti te jedan od izravno zaslužnih što su Pobunjenici znali za njenu slabu točku, a što je vidljivo u filmu Rogue One. Tijekom studija, Galen je izgubio roditelje i sprijateljio se sa studentom arhitekture Orsonom Krennicom. Tijekom Klonskih ratova, Galen je završio u zatvoru, ali je dobio priliku da se, u zamjenu za slobodu, pridruži Separatistima, ali je odbio.

Sljedeće godine ga je iz zatvora izvukao njegov kolega - Orson Krennic, koji je vodio razvoj Zvijezde smrti i zapravo imao plan izmanipulirati Galena da se priključi razvoju tog oružja. Galenovo područje na Zvijezdi smrti je bio sam laser koji je ovisio i kyber kristalima, za koje je Galen bio daleko najveći autoritet. 

Tijekom razvoja, Galen je shvatio da će Zvijezda smrti biti završena s njim ili bez njega, pa je odlučio sabotirati razvoj koliko god je mogao, što je rezultiralo time da je implementirao kritičnu slabost u obliku lančane reakcije koja bi se okinula ako se dogodi eksplozija unutar glavnog reaktora. Podatke o toj slabosti i sve nacrte Zvijezde smrti Galen je spremio pod imenom "Stardust", kako je zvao svoju kćer Jyn dok je bila dijete. 

Informaciju o ranjivosti koju je dizajnirao je poslao po imperijskom pilotu Bodhiju Rooku kojeg je morao prvo uvjeriti u sve strahote što je Zvijezda smrti sposobna napraviti, ali jednom uvjeren, Bodhi Rook je isporučio poruku Sawu Gerreri, koji ju je dalje prenio Galenovoj kćeri, Jyn

Erso, Galen Walton Erso, Galen Walton

Autor/ica Nikola Krajačić   •  objavljeno 17.12.2017, 20:09  •  3.480 puta pročitano